Sol leert de dood begrijpen in nostalgisch breekijzer ‘Tótem’

Recensie Film

Drama In ‘Tótem’ zien we de voorbereidingen van een familie op het laatste verjaardagsfeest van hun doodzieke broer, zoon en vader door de ogen van de zevenjarige Sol, die langzaam leert loslaten.

Sol (Naíma Sentíes) is op een leeftijd waarop ze niet begrijpt, maar wel ‘doorheeft’, in ‘Tótem’.
Sol (Naíma Sentíes) is op een leeftijd waarop ze niet begrijpt, maar wel ‘doorheeft’, in ‘Tótem’.

Sol (7) mag twee keer een wens doen in Tótem. De eerste doet ze aan het begin van de film, in een auto vol ballonnen voor de verjaardag van haar vader. Lachend met haar moeder, wenst ze dat haar terminale vader niet sterft. De tweede wens maakt ze aan het eind van de film, aan het eind van het feestje, als haar vader de kaarsjes op zijn taart niet kan uitblazen. Ditmaal stolt haar blik in een gepijnigde frons. Je ziet liefde, verlangen en genade rondtollen achter haar ogen.

Er is veel veranderd in anderhalf uur film, terwijl er toch niet veel gebeurde. Sol zwierf door het huis van opa. Haar vader Tona mocht ze nog niet zien. Hij is zó dun geworden, hij schaamt zich. En hij moest zich (keer op keer) verschonen, rusten in het voorportaal van de dood: de ziekenkamer waar ook zijn moeder overleed. Ook de familie was obsessief voorbereidingen aan het treffen. Opa perfectioneerde een bonzaiboompje. Tante werd dronken en maakte de perfecte taart. Oom leidde een vage meditatieceremonie met de naam ‘kwantumtherapie’ voor Tóna.

https://www.youtube.com/watch?v=MyqiwwEqNkc Lees ook een interview met regisseur Lila Avilés: ‘Deze film is heel persoonlijk’: wachten op je vaders laatste verjaardagsfeest

We zien Tótem door de ogen van Sol. Sol is op een leeftijd waarop ze niet begrijpt, maar wel ‘doorheeft’. De kijker ziet alles met haar verwondering. De kleuren van het schijnbaar eindeloos grote huis zijn fel en nat. Waar de volwassenen het allemaal over hebben snap je niet, maar je voelt het wel.

Je voelt dat ze allemaal bezig zijn om zich met de nagels vast te grijpen in het leven. Om controle te krijgen. Niet omdat het leven zo onvoorspelbaar is, maar juist omdat het zo pijnlijk voorspelbaar is. Zo onvermijdelijk. Alleen Sol lijkt nog gefascineerd door het leven om haar heen.

Tótem is een ‘taferelenfilm’, die collectieve jeugdherinneringen – je moeder helpen in de keuken, de kat pesten – op elkaar stapelt. Dat kan soms sloom en saai zijn, maar werkt uiteindelijk als nostalgisch breekijzer: het opent je gevoel voor de melancholie van de film. En voor de boodschap: misschien is het soms goed om gewoon los te laten.